DHPOS Kitchen Display

Make comments, ask questions, or just complain about the software on this site. Or comment on any educational software.
Please note that by clicking on links that may appear in these posts that you may be leaving the Dale Harris Educational Software website and that the content of those sites is the sole resposibility of the authors of those sites.

Moderators:daleadmin, Dale Harris, Alan, Andrew

Post Reply
User avatar
Andrew
Site Administrator
Posts:822
Joined:Sun Dec 28, 2003 3:40 pm
Location:New Zealand
DHPOS Kitchen Display

Post by Andrew » Sat May 14, 2005 2:22 am

Hi gang,

In one of my "fiddling sessions", I toyed with the idea of a kitchen display system. Sometimes referred to as a "bump" screen in the restaurant industry.

This is a screen which is mounted somewhere in the kitchen and displays orders inputted by staff at the counter/serving.

What I've done, is written a really quick and dirty program to read the sales check and display it. My example program only supports one order at a time - just because it's only a "toy" at the moment.

Here's a screenshot showing DHPOS on the left, and my kitchen program on the right...
Image

Preparation
It's very simplistic. I setup DHPOS with a few food items in my stocktable. I used 4 digit stock numbers for quick entry and grouped them using their numbers like this:

Code: Select all

1000 - 1999: Food items
9000 - 9999: Drink items
8000 - 8999: Add-ons
Add-ons are items such as tomato sauce, cheese, onion etc. In the stock table their descriptions start with 3 periods "..." to tell my kitchen program that these items are add-ons.

Also, if an item description starts with "---", KITCHEN will treat it as a separator line (e.g. separating people's orders). Add-ons and separators appear in a different colour to help distinguish them.

Ringing up an order
* Ring up your items in the right order
* Hit + to subtotal, and choose the option to print a sale check
* DHPOS will ask you to park the sale, enter any number
* As soon as you do that, the slip is generated and the order is "pushed"
* KITCHEN will display the order as soon as it can read the slip

You must be using APRINT so KITCHEN can read the slip too.

Changing an order
* Retrieve the sale from parked sales like normal
* Make your changes or additions
* Hit + and choose to print a sales slip again
* Press any key to clear the confirmation message that appears and KITCHEN then updates the order screen automatically from the new slip

That's about it for now - just did it out of fun really, if I get some time I hope to expand it and maybe let y'all have a play.
Image
DHPOS Veteran (from v3.46, July 2002)

peachey13
Forum Regular
Posts:89
Joined:Fri Jan 02, 2004 6:32 pm
Location:Queensland (Australia)

Post by peachey13 » Sat May 14, 2005 6:23 pm

Looks good can't want to you can finishen it.

-peachey13

User avatar
Andrew
Site Administrator
Posts:822
Joined:Sun Dec 28, 2003 3:40 pm
Location:New Zealand

Post by Andrew » Sun May 15, 2005 7:34 am

Here's an updated picture. This one shows the whole screen (of course running in a window, not full screen).

Image

It will now show up to 4 orders at once, in order from oldest to newest. You can also hit "C" to close an order and remove it from KITCHEN.

Coming next will be the ability to Page Up/Down through more than 4 orders (heaven forbid lol).
Image
DHPOS Veteran (from v3.46, July 2002)

lsunw
Forum Regular
Posts:76
Joined:Thu Mar 24, 2005 1:16 am

Post by lsunw » Sun May 15, 2005 10:26 am

A Great piece of program...it is a great stuff for those who open restoran

guest

Post by guest » Wed May 18, 2005 1:19 pm

Hey Andrew
That is cool when will that be done????

Thanks
Brian

User avatar
Dukane
Forum Regular
Posts:147
Joined:Mon Jun 21, 2004 11:00 am

Kitchen

Post by Dukane » Wed Jun 01, 2005 10:30 pm

Andrew,

That's great! I'm looking forward for the finished product...but until then, could you let us try out the pre-releases?

peachey13
Forum Regular
Posts:89
Joined:Fri Jan 02, 2004 6:32 pm
Location:Queensland (Australia)

Post by peachey13 » Fri Jun 03, 2005 4:40 am

Some cafe's / resturants have there system to say :

Order <Random Number>
------
Seat1
hot chips
cola
------
seat2
pizza(small)
Orange Juice
-----
Ect

To have the seat system would all you have to do is put seat{No.}in the stocktable with no cost


???

peachey13

User avatar
bdude
Forum Regular
Posts:117
Joined:Mon Jul 19, 2004 12:00 am
Contact:

Post by bdude » Fri Jun 03, 2005 11:59 pm

That would go perfectly with the Groups function

peachey111213=notloggedin

Post by peachey111213=notloggedin » Sat Jun 25, 2005 7:11 am

could you use one of these things with the kitchen program(http://www.allthingspos.com/logic-controls/kb1700.htm) insted of a keyboard.

-peachey13

nick (not loged in)

i dont see why not

Post by nick (not loged in) » Sat Jun 25, 2005 12:48 pm

It says this,

"With a small footprint and 17 fully programmable keys, this unit provides ideal performance in a compact package."

So i dont see why it wouldn't work.

-Nick

FormicaFun
Forum Regular
Posts:71
Joined:Wed Mar 23, 2005 8:48 pm
Location:Charlotte, NC
Contact:

Post by FormicaFun » Sat Jun 25, 2005 2:43 pm

Hey, keen-gear software Andrew. Any idea when it will be ready for the first beta testers?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 301 guests